Üniversiteler bilgi için var olan kurumlar

04.06.2010 19:51:18

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi'nde 'Yükseköğretimde Eğilimler ve Gelişmeler' konulu konferansta konuşan Günay, üniversitelerin temelde öğretme, üretme ve sunma gibi üç misyonu olduğuna dikkat çekti.

Üniversitelerin işinin sadece bilgi üretmek olduğunu vurgulayan Günay şöyle konuştu: "Üniversiteler öğretir yani eğitim misyonunu yerine getirir. Üniversiteler üretir yani araştırma misyonunu yerine getirir. Üniversiteler sunar; yani yayar, uygular, servis görevini yerine getirir. Üniversiteler kültür ortamıdır. Her bilginin özgürce yetiştirildiği kurumdur. Üniversiteler ortak aklın kurumsallaşmasıdır."

Günay, üniversite akademik hayatının feragat ve fedakarlıkla bir adanmışlım istediğinin altını çizerek, üniversitelerin özünde bu olduğunu kaydetti.

Akademik hayatın bisiklete binmek gibi olduğunu vurgulayan Günay, "Üniversite akademik hayatı akışkandır, durağanlığı kabul etmez. Akademik hayat bisiklet hareketi gibidir. Sürekli pedal çevirmek, hareket etmek, durmamak gerekir. Üniversitede temel değer bilgidir." diye konuştu.

Bazı yabancı tarihçilerin Türklerin Avrupa'dan 21 yıl önce üniversite kurduklarını Bağdat'ta kurulan Nizamiye Medresesi'nin modern anlamda ilk üniversite kabul ettiklerini dile getiren Günay, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Tarihçiler üniversite anlamında ilk medresenin 1067'de Selçuklu Veziri Nizamülmülk tarafından kurulan Nizamiye Medresesi olduğunu ileri sürerler. Tam 21 yıl sonra ise Avrupa'da Bolonga Üniversitesi kurulmuştur. Avrupa'nın birçok üniversitesinde de zaten İbni Sina, İbni Rüşt gibi isimlerin eserleri okutuluyordu. Bu sebeple bazı tarihçilere göre üniversite geçmişimiz Avrupa'dan 21 sene öcedir."

Günay, günümüzde üniversite anlayışının büyük ölçüde değiştiğini ve hayat boyu öğrenmenin esas alındığını belirterek, "Artık üniversite eğitim almak için illa üniversiteye gitmek gerekmeyecek. Uzaktan, dışarıdan, kişinin yaptığı işe göre üniversitelerden diploma verilebilecek. Kişi kaç yaşında olursa olsun üniversiteli olabilecek. Buna 'meta' üniversiteleri deniliyor. Bu üniversiteler hayat boyu öğrenme asasını benimsiyor. Ayrıca bu gün birkaç 50 üniversite tüm kitaplarını, derslerini ve edindiği tüm bilgileri internet ortamında paylaşarak halka sunuyor. Bu konuda araştırma yapanlara göre çok yakın bir gelecekte üniversite anlayışı tamamen değişecek." şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Bu içeriğe henüz yorum yapılmamıştır. İlk yorumu siz yapmak ister misiniz?

Diğer Haberler

MHP'liler Meclis Grubuna ...
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı Orhan Ünver ve Yönetim Kurulu üyeleri, T...
Devamı >>
Büyük: MARKA Bölge İçin Ç...
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 2012 1. Kalkınma Kurulu Toplantısı SATSO Konferans salon...
Devamı >>
Hendekli Köylüler Hidroel...
Hendek'te yapımı devam eden Aksu Hidroelektrik Santrali için 'ÇED gerekli değildir' k...
Devamı >>
Komisyon İncelemeleri Tam...
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Şırnak'taki ince...
Devamı >>
Karasu'da Yeni Demiryolu ...
AK Parti Genel Merkez Teşkilat Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çe...
Devamı >>
3 Katllı Binada Yangın Ç...
Erenler'de bir ekmek fırının bacasından çıkan kıvılcımlar 3 katlı evin çatısını tutuş...
Devamı >>
Bu haberi yazdır Yorum Yaz Tavsiye Et

TÜM HABERLERİ LİSTELE »

Tüm hakları saklıdır © 2012. Radyonet bir PAK Ajans A.Ş. kuruluşudur. Aktif ziyaretçi: 14
Bu site RadyoArsivi.Com üyesidir Radyodinle.us